Österskär, Stockholm, Sweden

fredag 16 december 2011

Världens godaste smörkola


Den här smörkolan är underbart god, och du kan göra den i många olika smaker. Receptet kommer från Leila.
Det är också den perfekta julklappen. Förra julen gjorde jag den i alla smaker nedan, köpte cellofanpåsar, snygga band och fint kraftigt papper, som jag gjorde etiketter utav. Jag blandade smakerna i varje påse och gav bort i julklapp. Enkelt men väldigt uppskattat!

Ingredienser:
Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal

Nötkola:
1 dl hackade, rostade valfria nötter.
Tex mandlar, pistagenötter, hasselnötter.

Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola:
2 msk kakao

Limekola:
2 st lime, rivet skal

Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade