- Lucky Ellen
- Österskär, Stockholm, Sweden
fredag 16 december 2011
Världens godaste smörkola
Den här smörkolan är underbart god, och du kan göra den i många olika smaker. Receptet kommer från Leila.
Det är också den perfekta julklappen. Förra julen gjorde jag den i alla smaker nedan, köpte cellofanpåsar, snygga band och fint kraftigt papper, som jag gjorde etiketter utav. Jag blandade smakerna i varje påse och gav bort i julklapp. Enkelt men väldigt uppskattat!
Ingredienser:
Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Nötkola:
1 dl hackade, rostade valfria nötter.
Tex mandlar, pistagenötter, hasselnötter.
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar