Österskär, Stockholm, Sweden

onsdag 5 december 2012

Godaste lussebullarna med mandelmassa











Nu är det snart Lucia och då är det dags att baka lussekatter, eller lussebullar, eller saffransbullar. Kärt barn har många namn som det heter :-)

Här kommer mitt recept som är jättegott:
Sätt ugnen på 250 grader.

Ca 40 bullar:
150 g smör
5 dl mjölk (röd)
2 paket saffran, á 0,5 g
2 dl strösocker
2 krm salt
Ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
175-200 g smör, rumstempererat (ja, det ska vara mycket smör, det är det som är hemligheten med riktigt goda bullar).
200 g mandelmassa (riven)

Garnering:
1 ägg
mandelspån
pärlsocker

Gör degen som vanligt. Blanda smöret med mandelmassan. Baka ut degen, bred på fyllningen. Sedan kan man göra vilken slags bulle man vill. Jag brukar lägga över den halva utkavlade delen över den andra. Sedan skär jag "remsor". Dessa remsor snurrar jag och sedan rullar in ändarna som en traditonell lussekatt, och sätter två russin som dekoration (blir remsorna för tunna, kan man snurra och sedan sätta i hop ändarna och snurra lite igen, sk dubbelsnurr ;-)
Pensla med uppvispat ägg (+ lite vatten och en nypa salt), strö på mandelspån och pärlsocker.

In i ugnen 8-10 min. 

Mums!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade